Davidstjernen

Davidstjernen

Denne artikkelen finst òg på nynorsk

Davidstjernen er i dag det mest kjente symbolet på jødedommen.  Mange bruker smykker med en davidstjerne for uttrykke sin jødiske identitet.  Har det alltid vært slik?

Nytt symbol

Den sekskantede davidstjernen, som består av to triangler lagt speilvendt oppå hverandre, er et relativt nytt symbol på jødedommen, og ble populært i det 19. og 20. århundret.  Symbolet kalles Magen David, Davids skjold, på Hebraisk (du har kanskje hørt ordet jødestjerne, men det brukes ikke blant jøder) .  Man kan kanskje tro at den bibelske Kong David hadde et slikt skjold med en stjerne på, men navnet refererer til Gud, som beskytter David, og også hans folk, jødene.

Det er derimot lite som tyder på at davidstjernen ble tatt i bruk som symbol verken i bibelske tider, eller de neste 1600 årene etter det.  En og annen synagoge har blitt utsmykket med davidstjerner, som for eksempel synagogen i Tell Hum (også kjent som Capernum), som stammer fra det fjerde eller femte århundret. Men på den tiden ble også kirker utsmykket med lignende stjerner.

Jeg ser stjerner…

På 1600-tallet begynte davidstjernen å dukke opp som utsmykking på synagoger både i Europa, Midt-Østen og Nord-Afrika, og symbolet ble meget populært i løpet av 1800 tallet.  Historikeren Gershom Scholem mener at noe av grunnen var fordi at jødene ville ha sitt eget symbol for å skille dem fra de kristne, som jo har korset som primærsymbol.

Dessverre økte jødehatet og jødeforfølgelser i løpet av siste halvdel av 1800 tallet i Europa.  Den zionistiske bevegelsen ble stiftet, som sa at for å være trygge måtte jødene ha sitt eget hjemland.  Davidstjernen ble deres symbol for å representere det jødiske folket.  Et flagg ble laget, hvor de brukte fargene fra tallit, blått og hvit, og det er det flagget som er Israels flagg i dag: Hvit bakgrunn med blå davidstjerne i midten.

Trist bruk av symbolet

Nazistene i Tyskland, og i mange andre land, tvang alle jøder over seks år til å gå med en gul davidstjerne fra og med 1 september 1941, hvor ordet jøde (jude på tysk) var skrevet i midten av stjernen på sort. Hvis de ikke gjorde det var straffen streng, til og med dødsstraff.

Etter andre verdenskrig

Flagget, som ble introdusert av zionist-kongressen, ble bestemt tatt i bruk som Israels flagg da staten Israel ble opprettet i 1948.

Davidstjernen blomstrer i dag som symbol på jødedommen, og på jødisk identitet.  Selv om menoraen er et mye eldre symbol på jødedommen, er det mindre kjent.  Mange synagoger er pyntet med davidstjerner, for eksempel har synagogen i Oslo et stort vindu mot vest med en davidstjerne i midten.  Det er derfor vi her på jødedommen.no har valgt å bruke en davidstjerne med fjord og fjell som logo.

Hva symboliserer davidstjernen?

Det er ingen universell enighet om hva davidstjernen symboliserer.  Filosofen Franz Rosensweig  sa i begynnelsen av det tjuende århundret[1] at spissene på den ene stjernen representerer skapelsen, åpenbaringen, og forløsing; spissene på den andre representerer mennesket, verden og Gud. I vår video «Hvem er jøde» representer spissene tro, historie, språk, tradisjon, folk og identitet, som alle viser hvordan man kan føle tilhørighet med jødedommen.

 

[1] Franz Rosenzweig, Star of Redemption